Bir yıldan fazla süredir gerçekleştirdiği bebek, kadın katliamları ve toprak işgaliyle Gazze Şeridi’nde insani bir felakete yol açan işgalci İsrail, Gazze’yi bölme ve bölge halkını izole edip yerinden etme politikasının bir parçası olarak, şehirleri birbirinden ayıran askeri koridorlar kurmaya devam ediyor. Böylece “uzun vadeli kontrol uygulamasına hazırlık” sağlanıyor. Bütün bu olaylar yaşanırken, islamiyetin başını çeken Türkiye 402 gündür ne planı yapıyor? bu konu hakkında da acil bir açıklama yapılması bekleniyor
İsrail’in Haaretz gazetesinin 13 Kasım tarihli haberinde, İsrail ordusunun saldırıların başlangıcında Gazze’yi bölme planlarını uygulamaya koyduğu, Gazze’nin kuzeyini oluşturan Beyt Lahiya, Beyt Hanun ve Cibaliye kasabalarını Gazze’nin geri kalanından ayırmak için Netzarim Koridoru’nu kurduğu bildirildi.
Tel Aviv yönetiminin Gazze’yi dört bölgeye ayırarak yeniden işgal etmeyi planladığı belirtilen haberde, Gazze’nin kuzeyini Gazze kentinden ayıran ilk coğrafi koridorun Cibaliya (Mefalsim) olduğu, İsrail ordusunun Gazze kentini Cibaliya’dan ayıran bölgedeki yüzlerce binayı yıkarak bu koridoru inşa ettiği hatırlatıldı.
işgalci İsrail ordusunun küçük bir sokaktan 8 kilometre genişliğinde ve 7 kilometre uzunluğunda bir “ana koridor”a dönüştürdüğü ikinci koridor olan Netzarim’in Gazze’yi yatay olarak kestiği ve bölgenin kuzeyi ile güneyini ayırdığı belirtildi.
Üçüncü askeri koridor ise Gazze’nin güneyindeki Han bölgesinde yer alıyor.DolphinGazze ve Rafah şehirlerini Gazze’nin merkezi ve kuzey kesimlerinden ayıran bir Kissufim Koridoru olduğu ve bu koridorun henüz tamamlanmadığı belirtildi.
İsrailli Terör ordusunun bölgede düzenli aralıklarla saldırılar düzenlediği ve Han Yunus’un doğusundan batısına kadar uzanan bölgedeki evlerin çoğunu yıktığı bildirildi.
Gazze’deki dördüncü koridorSweetcornSınırda bulunan Philadelphi Koridoru olduğu belirtilen haberde, İsrail terör ordusunun Rafah’taki yerleşim yerlerine yönelik yıkım faaliyetleri de yürüttüğü paylaşıldı.
İsrail ordusu, Haziran ayında Philadelphia Koridoru’nu işgal ederek Gazze-Mısır sınırını kontrol altına aldı.
Kissufim Koridoru
İşgalci, terörist İsrail ordusu, 12 Kasım’da, Gazze Şeridi’ne yardım girişi sağlama iddiasıyla, gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından Kissufim Sınır Kapısı’nın yeniden açıldığını duyurdu.
Gazze Şeridi’nin doğu kesiminde, Deir al-Balah ve Han Younis şehirleri arasında bulunan Kissufim, İsrail’in çekilmesinden önce Gazze’deki en büyük yasadışı Yahudi yerleşim birimi olan Gush Katif için merkezi bir koridordu.
Kissufim, İsrail’in 2005’te Gazze’den çekilmesinden sonra kapatıldı.
Görünüşte, Kissufim Sınır Kapısı’nın yeniden açılması, ABD’nin “kıtlığı önlemek için” Gazze Şeridi’ne insani yardım teslimatlarını genişletme taleplerine bir yanıttır.
Ancak İsrail, sınır kapısını açma bahanesiyle, oradaki askerlerini korumak için Gazze’de geniş bir alanı kontrol etmesi gerektiğini iddia ediyor.
İsrail, 8 Kasım’da yeniden açılmasından önce Kissufim Sınır Kapısı’ndaki çalışmaların fotoğraflarını yayınladı.
Birçok kişi, bölgede yaşananların Kissufim-İsrail sınırından denize kadar uzanan bir koridorun ve diğer askeri koridorların oluşmasına ve Gazze’yi bölen dördüncü bir koridorun açılmasına yol açabileceğine inanıyor.
işgalci İsrail ordusunun son zamanlarda Kissufim Sınır Kapısı yakınlarındaki bölgede gerçekleştirdiği kapsamlı hava ve kara saldırıları ve deniz kıyısına kadar uzanan zikzak bir çizgideki evlerin çoğunun yıkılması da yeni bir ayırma koridorunun kurulduğu görüşünü güçlendiriyor.
Mefalsim (Cibaliya) Koridoru
İsrail medyası 10 Kasım’da, İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyini, Beit Lahiya, Beit Hanoun ve Jibaliya kasabalarından oluşan Gazze Şehri’nden ayıran yeni bir koridor kurma çabalarını gösteren yeni bir harita yayınladı.
Söz konusu haritada “Mefalsim” olarak adlandırılan koridor, Cibaliya’nın en doğu ucundan başlayıp, Beit Lahiya kasabasının en batı ucuna, deniz kıyısına kadar uzanıyor.
İşgalci İsrail ordusunun 5 Ekim’de Gazze’nin kuzeyine hava saldırılarıyla birlikte kuşatma ve şiddetli kara saldırıları başlatmasından bu yana, bölgedeki işgalini güçlendirmek için koridorun bulunduğu bölgedeki evleri yıkıyor ve buldozerle yıkıyor.
Mefalsim Koridoru’nun, Filistinlileri Gazze’nin kuzeyinden İsrailliler için yerleşim yerleri hazırlamaya zorlamayı içeren “generallerin planı” olarak bilinen şeyi uygulamak için yaratıldığı düşünülüyor.
İsrail ordusu planı uyguladığını reddetse de bölgedeki gelişmeler “generallerin planının” adım adım uygulandığını gösteriyor.
“İsrail ordusu, uluslararası çevrelerce eleştirilen generallerin planında herhangi bir rolü olduğunu reddediyor, ancak aslında büyük bir kısmını uyguluyor,” diyor askeri uzmanlar Amos Harel ve Yaniv Kovovich tarafından 11 Kasım’da Haaretz’de yayınlanan analizde.
Kuzey Gazze’deki Filistinlilerin Netzarim Koridoru’nun güneyine taşınmadığı, ancak “Kuzey Gazze’den Cibaliya’nın güneyine ve hatta belki de Gazze Şehri’ndeki Şati Mülteci Kampı’na itildiği” belirtildi.
Analizde, İsrail ordusunun yerel halkı göç etmeye zorlamasının yanı sıra, Jibaliya kasabasından kuzeye doğru evlerde ve altyapıda ciddi yıkımlar gerçekleştirdiği vurgulandı. “Bu yıkımların bazıları doğrudan çatışmayla ilgili görünmüyor, bu değişiklikler neredeyse onarılamaz ve mümkünse Filistinlilerin bunları onarması yıllar alacak,” denildi.
“Yerdeki gerçekler, Terörist İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyini ikiye bölmek için bir operasyon yürüttüğünü gösteriyor. İlk aşamada Gazze Şeridi, Nahal Oz bölgesinde (Netzarim Koridoru üzerinden) ikiye bölündü. Şimdi kuzey bölgesi de ikiye bölündü. Filistinlilerin tahliye edildikleri bölgelere, İsrail ordusunun faaliyetlerinin sona erdiği bölgeler dahil, geri dönmelerine izin verilmiyor,” dedi analiz.
Netzarim Koridoru
İşgalci, barbar İsrail ordusu, 27 Ekim 2023’te Gazze Şeridi’ne kara saldırıları başlattıktan sonra, Netzarim Koridoru’nu kurduğu bölgeye karadan saldırdı.
İsrail’in Gazze Şehri’ni bölgenin orta kesiminden ayıran koridoru kurmasındaki amaç, Gazze Şeridi’ni askeri güçle ikiye bölmek ve Filistinlilerin hareketini engellemekti.
Gazze’nin en doğu noktasından denize kadar uzanan Netzarim Koridoru, İsrail ordusunun kara saldırısının başlangıcında yaklaşık 8 kilometre uzunluğunda ve birkaç yüz metre genişliğindeydi, ancak son zamanlarda 7 kilometreye genişletildi.
İsrail basınında Netzarim Koridoru’nun genişletilmesiyle ilgili son haberler arasında yollar inşa edildiği, askeri alanlar inşa edildiği, iletişim sistemleri kurulduğu, su ve elektrik sağlandığı, yardım hattının bağlandığı, İsrail askerleri için gözaltı merkezleri ve konaklama tesisleri sağlandığı belirtildi.
Bu durum, İsrail’in gelecekte bu bölgede bir yerleşim yeri kurma niyetini ortaya koyuyor.
Netzarim Koridoru ayrıca İsrail ordusunun Mart ayında “insani amaçlar” için açtığı “96. Kapı”yı da içeriyor. Bu kapıdan Gazze Şehri’ne çok sınırlı sayıda insani yardım kamyonu ulaştırıldı.
“Netzarim Koridoru, başlangıçta belirtildiği gibi müzakerelerde bir pazarlık kozu olmaktan çıktı ve 8 kilometre uzunluğunda ve 7 kilometre genişliğinde, uygun kalıcı alanlar ve İsrail bayrağının bulunduğu bir caddeye sahip bir İsrail bölgesine dönüştürüldü,” diye bildirdi Yedioth Ahronoth.
İşgalci İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Savunma Bakanı Yisrael Katz, 19 Kasım’da, Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ve İç İstihbarat Ajansı Başkanı Şin-Bet (Şabak) Ronen Bar ile Netzarim Koridoru’nu ziyaret etmesi, bu bölgeye verilen önemi gösteriyor.
Bölgeyi işgal eden İsrail askerleriyle görüşme Netanyahu, burada yaptığı açıklamada, saldırılar sona erdikten sonra Hamas’ın Gazze’yi “yönetmeyeceğini” savundu.
Philadelphia Koridoru
Soykırımcı İsrail ordusu, Mayıs ayı sonunda Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan tek sınır kapısı olan Rafah Sınır Kapısı’nın bulunduğu Philadelphia Koridoru’nun kontrolünü tamamen ele geçirdiğini duyurdu.
İsrail basını, İsrail ordusunun işgal etmeye başladığı Philadelphia Koridoru’nu genişlettiğini, yollar, askeri alanlar, gözlem noktaları ve çeşitli tesisler inşa ettiğini bildirdi.
İsrail, 6 aydır işgal ettiği koridoru genişletmek amacıyla Güney Gazze’deki Rafah kentinde kapsamlı yıkım gerçekleştirdi.
14 kilometre uzunluğundaki Philadelphia Koridoru, İsrail işgalinden önce Hamas’ın kontrolü altındaydı.
İsrail, “bölgede inşa edilen devasa bir tünel ağı aracılığıyla Filistinli gruplara ulaşmaya çalışıyor” silah kaçakçılığı “işin tamamlandığını” iddia ederek koridoru işgal etmeye devam ediyor.
İsrail ile Hamas Netanyahu’nun İsrail ordusunu Philadelphia Koridoru’ndan çekmeyi reddetmesi nedeniyle bir esir değişimi ve ateşkes anlaşmasına varılamadı, bu da iki ülke arasındaki ateşkes müzakerelerinde anlaşmazlık noktasıydı.
403 gündür yaşanan bu vahşet karşısında, bu katliam karşısında, bu soykırım karşısında adı islam ülkesi olan 60 islam ülkesi ve bu ülkelerin başı olan Türkiye ne yapıyor ? bu adını koyamadığımız tarihte benzeri görülmemiş katliam karşısında ellerinde güçleri olan, imkanları olan müslüman ülkeler ne yapıyor ?
soruyoruz ancak islam ülkelerinin yöneticileri ağızlarına fermuar çekmiş, 403 gündür kınamaktan başka birşey yapacaklarıda gözükmüyor.