Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda “Yeşil Teknolojiler ve Dijital Çağda Akıllı Şehirler” teması altında düzenlenen Türk Konseyi 8. Zirvesi’nde konuştu.
Başkan Erdoğan açıklamasında, ”Hem ticaretimizi hem karşılıklı yatırımlarımızı süratle artırmalıyız. Ülkelerimiz arasındaki ticaretin önündeki tarife dışı tüm engelleri kaldırmalıyız. Bu maksatla Ticareti Kolaylaştırma Strateji Belgesi’nin imzalanmasına özellikle önem veriyorum. Ancak, kara, hava ve deniz yollarıyla birbirimize sımsıkı bir şekilde bağlanamazsak, istediğimiz sonuçları elde edemeyiz. Transit geçiş belgelerini artık gündemimizden çıkarmalı, gümrük mevzuat ve uygulamalarımızı uyumlaştırmalı, geçiş ücretlerini rekabetçi bir düzeye çekmeliyiz. Bu doğrultuda, Uluslararası Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması’nı bir an önce imzalamalıyız. Böylelikle, Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Orta Koridor başta olmak üzere, aramızdaki tüm yolları bu coğrafyanın ana arterleri haline getirebiliriz. Azerbaycan-Nahçıvan bağlantısı da bu anlamda hayati nitelik arz ediyor. Bölgenin transit ve lojistik merkez olma konumundan şüphesiz hepimiz istifade edeceğiz.” dedi.
BİNALİ YILDIRIM’IN YENİ GÖREVİ BELLİ OLDU
Binali Yıldırım’ın yeni görevini açıklayan Erdoğan, ”Malum, Sayın Binali Yıldırım’ı Aksakallar Konseyi’ne Türkiye’nin Aksakalı olarak atadık. Binali Bey’in, tecrübesi ve birikimiyle ulaştırma başta olmak üzere Konsey’in çalışmalarına her alanda değerli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Üstlendiği bu önemli görevde kendisine başarılar diliyorum. ” ifadelerini kullandı.
Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, gözlemci ülke Macaristan’ın Başbakanı Viktor Orban, gözlemci üye statüsüyle konseye ilk kez katılan Türkmenistan’ın devlet başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov katıldı. Zirvede, Türk Dünyası 2040 Vizyon Belgesi açıklandı. Konseyin 2022 dönem başkanlığını Türkiye üstlendi.
2009’da Nahçivan’da kurulan, 2010’da İstanbul Bildirisi’yle kurumsallaşma adımı atan ve zirveyle kuruluşu resmen duyurulan konsey, yola Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi adıyla çıkmıştı. Türk Konseyi, Türk Keneşi olarak da anıldı. Kurucuları Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dı. 2017’de Macaristan, gözlemci üye; 2018’de Özbekistan, daimi üye oldular.
Türk dünyasının en geniş çatı örgütü olan örgüte, Türkmenistan’ın gözlemci üye olması, önemli, olumlu. 1995’te aldığı karar gereği, dış politikasında tarafsızlık ilkesini benimseyen, uluslararası örgütlere üye olmayan Türkmenistan, bu adımla Türk dünyasıyla yakınlaşma çabalarını artırıyor.
Beş üyesi ve iki gözlemci üyesiyle Türk Devletleri Örgütü (Türk Devletleri Birliği), KKTC olmaksızın eksik kalıyor. Lakin KKTC; Türkiye’den başka hiçbir devlet tarafından tanınmadığından, Türk dünyasının bu en geniş çatı örgütüne üye olamıyor.