Türkiye, ilk olarak 9 haziran 1949 yılında 5062 sayılı kanunla DSÖ anayasasını onaylayarak örgüte üye olduğunu ilan etmiştir.
Bugüne kadar bazı kanunlarda istisna ile DSÖ den bağımsız hareket eden Türkiye, 2017 yılında DSÖ ile yaptığı yeni anlaşmadan sonra bağımsızlık özelliğini kaybetti.
Bu bağımsızlığın kaybolmasından sonra ortaya bir çok sorun çıktı. Gündemdeki sorunlardan birtanesi de sürücü belgesi sorunu!
2023 yılının ocak ayına kadar eski tip sürücü belgelerinin zorunlu olarak değiştirilmesi kanunu yürürlüğe girdikten sonra, sağlık ocakları ve hastanelerde büyük sıkıntılar yaşanmaya başlandı.
Ehliyetlerini yenilemek isteyen bir çok araç sürücüsü, yeni kanun çerçevesinde mağdur edilmeye devam ediyor. Genellikle bu mağduriyet durumu sağlık ocaklarından kaynaklı.
2017 yılı öncesinde ehliyetini yenilemek isteyen araç sürücüleri, sağlık ocağındaki aile hekiminden ücretsiz olarak sağlık raporu alabiliyordu. Yeni yasaya göre aile hekimlerine insiyatif hakkı verildi. Sürücüler için alınması gereken sağlık raporunu, aile hekimleri isterse verebilir, istemez ise sizinle hiç ilgi alakadar olmadan, sizi hastaneye sevkedebilir.
Buraya kadar herçey normal gözüküyor. Asıl oyun buradan sonra başlıyor. Eğerki aile hekimi sizi devlet hastanesine sevkettiyse, sağlık raporunu almanız pekte kolay olmuyor. Plandemi sürecinden itibaren MRS sisteminden kaldırılan göz randevusu seçeneği sayesinde raporunuz her hâlükarda yarım kalıyor. Yarım kalmasının sebebi de MRS üzerinden veya sağlık bakanlığı randevu hattından göz bölümüne randevu alamamanız !
MRS sistemi şuanda çöplükten farksız. MRS de bir çok birim randevuya kapalı. Bu nedenle ehliyetinizi yenilemeniz için alacağınız sağlık raporu 1 hafta gibi bir sürenizi alabiliyor.
Doktorların mesaisi 09:00 da başlarken, siz sabah 07:00 da hastanede sıra beklemeye gidiyorsunuz ancak en son sabır küpüne dönüyorsunuz. 2019 yılında tam bağımlı bir şekilde DSÖ ye bağlanan sağlık bakanlığı kanunu neticesinde bu sorun ülke geneline yayılmaya başladı.
Bu noktadan sonra ortada bir tatsızlık çıkmasın, sağlık raporumu gidip özel hastaneden alayım desenizde alamıyorsunuz. Çünkü yeni sağlık yasasına göre tüm hastaneler özel ayırtmaksızın sağlık bakanlığına bağlandı. Böylece yeni kanuna göre, sağlık raporu işlemine hangi hastanede başladıysanız, o hastaneden bitirmek zorundasınız. Paranız olsada özel hastaneden artık raporunuzu alamıyorsunuz. Eğerki özel hastaneden rapor alayım diyorsanız, aile hekimine hiç uğramamanız gerekiyor. Uğradıysanız da, sabırlı olmanız gerekiyor. yada uğraşamam diyorsanız, aile hekiminin yazdığı sevk kağıdının geçerlilik süresinin dolmasını beklemeniz gerekiyor.
Ehliyetinizi yenilemek için en hızlı, en pratik yöntem direk özel hastaneye gitmek olacaktır. Özel hastanede ortalama ödeyeceğiniz ücret 250 ile 350 tl arası bir ücrettir. Bu ücreti ödemek, o kadar sıkıntıyı çekmekten daha kafidir.