ABD Kongresi, şirketlerin Çin’in Sincan bölgesinden ithal edilen malların zorla çalıştırmayla üretilmediğini kanıtlamalarını gerektiren bir tasarıyı onayladı.
ABD, orada çoğunluğu Müslüman olan Uygur azınlığı baskı altına almakla Çin’i soykırımla suçladı – Çin’in defalarca reddettiği bir suçlama.
Tasarı, Coca-Cola, Nike ve Apple da dahil olmak üzere bölgede iş yapan büyük şirketler tarafından eleştirilmişti.
Geçişi, Beyaz Saray’dan gelen ilk destek eksikliğinin de üstesinden geldi.
Senato tarafından Perşembe günü, biri hariç her Kongre üyesinin oyu ile onaylandı.
Uygur Zorunlu Çalışmayı Önleme Yasası, resmen bilindiği gibi, şimdi yasaya göre imzalanmak üzere Başkan Joe Biden’in masasına gidiyor.
Beyaz Saray aylarca mevzuat hakkında bir tavır almaktan kaçındı, ancak bu haftanın başlarında basın sekreteri Jen Psaki, Bay Biden’ın imzalayacağını söyledi.
ABD, Çin’i, Çin’in kaynak zengini batı bölgesinde kölelik ve soykırım uygulamakla suçluyor. Tedarik zinciri sorunları konusunda zaten kıtlık yaşayan ABD ve çok uluslu şirketler, bunun işi nasıl etkileyeceği endişesiyle ona karşı lobi yaptılar.
Florida Senatörü Marco Rubio, yasa tasarısı Kongre’nin üst meclisinden geçtikten sonra, “Birçok şirket tedarik zincirlerini temizlemek için şimdiden adımlar attı. Ve açıkçası, bu yasa hakkında hiçbir endişeleri olmamalıdır,” dedi.
“Bunu yapmayanlar için, artık Amerikalıları – açıkçası her birimizi – vahşetlerde ve soykırımda farkında olmadan suç ortakları yapmaya devam edemeyecekler.”
Her iki meclisteki milletvekilleri, önceki versiyonların Meclis ve Senato’dan geçmesinin ardından bu hafta tasarının nihai metni üzerinde anlaşmaya vardılar .
Tedbir ayrıca, Bay Biden’ın Çin’e atanan büyükelçisi Nicholas Burns’ün onaylanmasını engelleyen Cumhuriyetçi ablukayı da kaldırıyor.
Perşembe günü erken saatlerde ABD Ticaret Bakanlığı, Çin ordusunu desteklemekle suçlanan 30’dan fazla Çinli teknoloji şirketi ve araştırma enstitüsüne yaptırımlar duyurdu.
En yeni kural, Amerikan şirketlerinin özel bir lisans olmadan yaptırım uygulanan şirket ve kuruluşlara mal satmasını yasaklıyor.
Ajans ayrıca Çin Askeri Tıp Bilimleri Akademisi’ni “sözde beyin kontrol silahları” dahil olmak üzere “Çin askeri son kullanımlarını desteklemek için” biyoteknoloji kullanmakla suçladı .
Ticaret Bakanı Gina Raimondo yaptığı açıklamada, Çin’in “insanları üzerinde kontrol sağlamak ve etnik ve dini azınlık gruplarının üyelerini bastırmak için bu teknolojileri kullanmayı tercih ettiğini” söyledi.
Yine Perşembe günü, ABD hazine departmanı , amatör hobiler tarafından sıklıkla kullanılan dünyanın en büyük küçük drone üreticisi DJI de dahil olmak üzere, Uygurların biyometrik gözetimi ve takibiyle suçladığı sekiz Çinli şirketin bir yatırım kara listesini açıkladı .
Çarşamba günü bir brifing yeni ABD yaptırımları olasılığı hakkındaki bir soruya Pekin dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian yanıt verdi : “milli güvenlik kavramını gerilmeden ederek, bazı ABD politikacılar politikleştiren ve instrumentalise bilim ve teknoloji ile ekonomik ve ticari konular ideolojiye dayanan.
“Bu, piyasa ekonomisi ve adil rekabet ilkesine aykırıdır. Yalnızca küresel endüstriyel ve tedarik zincirlerinin güvenliğini tehdit edecek ve zarar verecek ve uluslararası ticaret kurallarını baltalayacaktır.”
Hareketler, Çin ile başta Batılı birkaç ülke arasında artan gerilimlerin ortasında geliyor.
İngiltere, Avustralya, ABD ve Kanada, Çin’in insan hakları ihlallerini protesto etmek için Şubat 2022’de düzenlenecek 2022 Pekin Kış Olimpiyatları’na diplomat göndermeyeceklerini açıkladı.