Sudan darbesi: Binlerce kişi ayaklanmanın yıldönümünü protesto etti
Sudan’da halk ayaklanmanın üçüncü yıl dönümü dolayısıyla ordunun yönetimi ele geçirmesine karşı kitlesel protestolara katıldı.
Güvenlik güçlerinin göz yaşartıcı gazla karşılık verdiği başkent Hartum’da yüzbinler yürüyüş yaptı.
2019’daki gösteriler, Sudan’ın uzun vadeli otoriter Devlet Başkanı Ömer El Beşir’in devrilmesine yol açtı.
Sivil ve askeri liderler daha sonra, Ekim’deki darbeye kadar huzursuz bir güç paylaşımı anlaşmasına girdiler.
Geçen ay, ülkenin devrik Başbakanı Abdalla Hamdok, askeri darbede ev hapsine alındıktan sonra görevine iade edildi .
Ancak bu hareket, göstericilerin tamamen sivil bir siyasi liderlik çağrısı yaptığı ülkede protestoları durdurmada başarısız oldu.
Pazar günü, protestocular darbe lideri General Abdel Fattah al-Burhan’a ev sahipliği yapan Hartum’daki cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürüyüşe geçerek, “Halk daha güçlü ve geri çekilmek imkansız” sloganları attı.
Ayrıca Orgeneral Burhan’ın “çöküşü” çağrısında bulundular.
Bir protestocu AFP’ye verdiği demeçte, “Her türlü darbe, Hamdok’un hükümete dönmesine rağmen reddedilir. Devrimimiz, şanlı Aralık devrimi, bir sivil kurum ve tam bir sivil otorite adınadır, bireylerin hatırı için değil.” haber Ajansı.
Ülkenin çeşitli kentlerinde de protesto gösterileri düzenlendi.
AÇIKLAYICI: Sudan darbesi: Basit bir rehber
SESLER: Sudan’ın generalleri benim kuşağıma nasıl ihanet etti?
ANALİZ: Ordu neden Sudan’ın geleceğiyle kumar oynuyor?
Görüntülerde göstericilerin Sudan bayrağı salladığı ve diğerlerinin darbeden sonraki ayaklanma ve protestolarda öldürülenlerin görüntülerini taşıdığı görüldü.
Bağımsız Doktorlar Komitesi’ne göre, Ekim ayında devralınmasından bu yana protestoculara yönelik baskılarda en az 45 kişi öldürüldü.
2019’da varılan kırılgan güç paylaşımı düzenlemesine göre, General Burhan’ın geçen ay devlet başkanlığı görevinden istifa etmesi ve bir sivile devretmesi gerekiyordu.
Ordunun, siyasi grupların sivilleri güvenlik güçlerine karşı kışkırtması nedeniyle patlama tehdidinde bulunan bir iç savaşı önlemek için harekete geçtiğini söyleyerek darbeyi savundu.
Sudan’ın, Temmuz 2023’te yapılması planlanan seçimlerle sivil yönetime geçiş konusunda kararlı olduğunu söyledi.
Geçen ay Bay Hamdok ile varılan anlaşmaya göre, görevine iade edilen başbakan, seçimler yapılana kadar bir teknokratlar kabinesine liderlik edecek. Ancak yeni sivil hükümetin askeri gözetime tabi olacağı için ne kadar güce sahip olacağı belli değil.
Protestocular orduya güvenmiyorlar ve her türlü güç paylaşımı düzenlemesini reddettiler.
Hartum’daki gösteriye katılan bir adam, “Buradayım çünkü halkı temsil etmediği için bu siyasi anlaşmanın tamamını reddediyorum” dedi.