Daha önce Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki savaşta yıldızı parlayan insansız hava araçları, Ukrayna’da da hayati öneme sahip olduğunu kanıtladı. ABD, Almanya ve Japonya gibi ülkeler “Ukrayna’ya uygun” sistemler üzerinde çalışıyor.
Azerbaycan’ın, Ermenistan ile yürüttüğü Dağlık Karabağ savaşı sırasında büyük rol oynayan ve Azeri güçlerine mücadeleyi kazandıran İHA ve SİHA’lar, dünya gündeminde tartışılmaya başlanmıştı. Nitekim Türk yapımı İHA/SİHA’lar özellikle İngiltere, Fransa ve Yunanistan gibi ülkelerin dikkatini çekmiş, Yunanistan dışında pek çok ülke bu araçlara övgüler yağdırmış, savunma planlarını gözden geçirmişti.
Aynı durum, bu kez Ukrayna-Rusya savaşı ile gündeme gelirken, pek çok ülke, “Ukrayna’nın ihtiyaçlarına uygun” insansız hava araçları üzerinde çalışmaya yahut bu ülkeye yönelik yardım paketlerine İHA/SİHA’lar da koymaya başladı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ABD’nin “Ukrayna ordusunun talepleri doğrultusunda” yeni bir tür SİHA geliştirdiğini duyurdu. Amerika’nın Sesi’nde yayınlanan habere göre Pentagon Sözcüsü John Kirby “Phoenix Ghost” adı verilen insansız hava aracının, özellikle doğu Ukrayna’daki ihtiyaçlara çok uygun olacağını düşündüklerini kaydetti.SİHA’nın geliştirilmesinin, Ukrayna savaşı öncesinde başladığını savunan Kirby, bunun, Ukrayna’nın gereksinimlerine daha iyi uyması için daha da geliştirmek istediklerini ifade etti. 120’den fazla insansız hava aracının, ABD hükümetinin 800 milyon dolarlık askeri yardım paketinin bir parçası olarak Ukrayna’ya teslim edilmesi öngörülüyor. Bununla birlikte Phoenix Ghost’un özellikleri ve neye benzediği şimdilik bilinmiyor.
Türk muharebe ve keşif SİHA’sı olan “Bayraktar TB2”, “daha büyük insansız hava araçları” kategorisine girerken, Ukrayna’da faal şekilde görev yapıyor. 2014’te Baykar firmasınca geliştirilen “Bayraktar TB2”, Ukrayna güçlerine önemli kazanımlar sağlarken, adına şarkılar bile yapıldı. Tam otonom olan SİHA, 24 saat kesintisiz havada kalabiliyor, 7 bin 300 metre uçuş yüksekliğine ulaşıyor. Otonom durumda, bir koordinatörün yerden kontrolü olmadan havalanabiliyor, programlanmış bir hedefe uçabiliyor, keşfe çıkabiliyor, geri dönebiliyor ve kendi başına inebiliyor.