son 13 yıldır ülkemizde adeta kaosa neden olan, aile fertlerini olumsuz yönde etkileyen istanbul sözleşmesindeki maddenin asıl gerçeği nereye dayanmaktadır?
Bu konuyu iyi anlamadan kimin beyanının esas olduğunu anlayamayız. Günümüzde maalesef topluma enpoze edilmiş olan söz “kadının beyanı esastır.” Sözü, toplumca yanlışa sebebiyat vermiştir.
Şuanki hükümet yönetimi içinde yer alan, liyakatsiz, ehliyetsiz feminist zihniyetlerin bu sözü topluma bu şekilde lanse etmesi, Nufus planlamasının bir parçasıdır. Bu projede siyonizm tarafından 2011 yılında faaliyete sokulan bir projedir.
kimileri konuyu anlamadan, hükümeti kötülediğimizi düşünebilir, ancak bu yanlıştan biran önce dönülüp, sözün doğrusu topluma lanse edilmelidir.
Öncelikle bu yanlışı ortadan kaldırmak için, feminist zihniyetinde olup, devlet içinde görev yapanları ihraç etmek ile başlanmalıdır.
Sonrasında ise, bu sözün doğru manası olan, kadı’nın beyanı esastır, sözü topluma lanse edilmelidir. Bu büyük hatanın başlıca sebeblerinden birtaneside yine dil kavramından ileri gelmektedir. Bu nedende bazı kelimeler toplumca yanlış anlaşılmaya sebebiyat vermektedir.
Sözün özü olan “Kadı’nın beyanı esastır.” Nereden gelmektedir?
Kadı, İslam Ortaçağında ortaya çıkmıştır. Adli ve idari görevlere sahip olan kişilere verilen ünvandır. Kadılar ilk zamanlar halife, sonrasında valiler tarafından tayin edilmiştir. Osmanlı imparatorluğu döneminde’de aktif olarak toplumlara adeleti sağlamak için sürdürülen kadılık makamı kadın, erkek ayrımı yapmadan adaleti sağlayan bir makamdı.
kadılık makamı ne zaman kaldırıldı?
Kadılık kurumu, 1924 yılında Türk idari ve adli teşkilatından tamamen kaldırılmıştır. Kadılar, bir hukuk adamı olarak bağımsız ve padişahın mutlak yetkisine sahip vekili idiler. Onlar beyanının esas olmasının en büyük sebebi, tarafsız oldukları için, herhangi bir olayı neticeye kavuşturmak adına tüm delilleri araştırıp, işin gerçek yüzünü ortaya koyardılar. Bu nedenle islam tarihi boyunca ve şanlı osmanlı imparatorluğu dönemi boyunca, “kadı’nın beyanı esastır” denmiştir.
Ancak günümüzde bu kelime, feminist zihniyete sahip kişiler tarafından kadı’dan, kadın’a döndürülmüştür.
Umuyoruz ki, bu makale den sonra bir çok kişiye işin doğrusunu öğretmiş olup, topluma fayda sağlamış olacağız.
Araştırmacı Yazar: Selamet Galbi