Hicri Yılbaşı Nedir ?
Hicri yılbaşı, Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının ilk günü olup, İslami takvimin başlangıcına işaret eden önemli bir tarihtir. Hicri takvim, Peygamberimiz Muhammed Mustafa (sav)’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl olan 622 yılını başlangıç olarak kabul etmektedir. Bu nedenle Hicri takvime bu önemli olaydan esinlenerek Hicri Takvim adı verilmiştir.
Hicri takvim ayın evrelerini esas aldığından Hicri yılbaşı her yıl Gregoryen takvimine göre yaklaşık 10-12 gün daha erken gerçekleşir. Bu tarih Müslümanlar için önemli bir dini olayı simgelemektedir. Hicri yılbaşı, özellikle Müslüman ülke ve toplumlarda dualarla, ibadetlerle ve çeşitli etkinliklerle kutlanır.
Hicri yılbaşı nedir diye incelediğimizde Hicri takvimin yanı sıra Gregoryen takvimi de bulunmaktadır. 2024 yılı Hicri yılbaşı, Hicri takvime göre 1446 yılıdır. Yani 7 Temmuz 2024 Pazar günü Hicri takvime göre yılbaşıdır. 1445 yılından itibaren 1446 yılına girilir. 1 Muharrem 1446, 7 Temmuz 2024’tür.
Hicri yılbaşı Müslümanlar için ne anlam ifade ediyor ?
Hicri yılbaşının ne anlama geldiğini iyi anlayan, idrak eden bir Müslüman, Zilhicce ayının bitip Muharrem ayının karşılandığı geceyle birlikte Hicri yılbaşı gecesini de büyük bir anlamla algılar. Hicri yılbaşı, Müslümanlar için pek çok önemli anlam ve değer taşıyan bir tarihtir.
Öncelikle Hicri yılbaşının önemli bir olayı ve anısı vardır. Çünkü o gün, Hz. Muhammed Mustafa (sav)’in ve ilk Müslümanların Mekke’den Medine’ye göç ettiği Hicret olayının anısınadır. Hicret, İslam tarihinin dönüm noktalarından biri olup, Medine’de İslam toplumunun kuruluşunun başlangıcını simgelemektedir.
İkincisi, bu göçten sonra Müslümanların artık bir takvimi var. Hicri yılbaşı, İslami takvimin başlangıcıdır. Müslümanlar için Hicri takvim, dini ve sosyal etkinliklerin düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Üçüncüsü, Hicri yılbaşı aynı zamanda Muharrem ayının da başlangıcıdır. Muharrem, İslam’ın dört kutsal ayından biridir ve bu ayda savaşmak yasaktır. Aşure Günü gibi önemli dini günleri de kapsamaktadır.
Dördüncüsü, Hicri yılbaşı Müslümanlara manevi yenilenme ve geçen yılın muhasebesini getirir. Bu dönemde Müslümanlar geçmiş yılın muhasebesini yaparak yeni yıla daha güzel niyet ve ibadetlerle başlama fırsatını yakalıyorlar.
Yıl Sonu Duası
Yeni Hicri Yılbaşı Duası