Sağlıklı bir yaşam, sağlıklı bir gelecek için evinizden içeri sokmamanız gereken gıdalar
1. Hazır çorbalar
Hazır çorbaların kolay ve hızlı hazırlanışından dolayı pek çok kişi tarafından tercih edilirken,
“Hazır çorbalar sağlığımız açısından risklidir. Hazır çorbaların büyük bir kısmı çeşitli katkı maddeleri ve koruyucular içerir. Ayrıca her hazır ambalajlı gıdada olduğu gibi hazır çorbaların da sodyum içeriği yüksektir. Sodyum içeriği özellikle hipertansiyonu olanlar için büyük risk oluştururken, sağlıklı kişilerde de tansiyonu olumsuz etkileyerek vücutta ödem oluşmasına neden olabiliyor” dedi. “Metabolizmayı bozabilir” Sık tüketilen hazır çorbaların da kilo alımına neden olabileceğine değinen Gençyürek, şöyle devam etti: “Hazır çorbalar, evde taze malzemelerle yapılan çorbalar kadar lif ve besin maddesi içermediğinden sürekli yemek yiyen insanlar oluyor. Hazır çorba tüketirseniz vücutta önemli rol oynayan besinlerde eksiklik yaşanabilir. İçeriğindeki sağlıksız yağlar kilo alımına neden olabilir. Hazır çorbaların sık tüketilmesi metabolizma ve bağırsak florasında bozukluklara yol açarak kalp-damar hastalıkları, kanser, metabolik sendrom gibi birçok hastalığa davetiye çıkarabiliyor. Ayrıca kilo verme ve kilo kontrolü aşamasında hazır çorbalar yerine ev yapımı çorbalar, özellikle sebze ve baklagiller gibi lif içeriği yüksek olan çorbalar tercih edilmelidir. Ancak katkı maddesi ve koruyucu madde içermeyen hazır çorbalar alışkanlık olarak değil, çok nadir zor zamanlarda tüketilebilir.
2. Hazır Makarna noodle
Erişte tüketiminin özellikle hazır versiyonlarında sağlık açısından olumsuz etkileri olabiliyor. İçerdiği yüksek sodyum, trans yağlar ve çeşitli katkı maddeleri nedeniyle erişteyi sık sık tüketmek uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu sorunlar arasında yüksek tansiyon, obezite, kalp hastalığı ve beslenme yetersizlikleri yer alıyor. Bu nedenle erişte tüketirken dikkatli olmak önemlidir. Yüksek Sodyum İçeriği: Hazır erişte paketleri genellikle lezzeti arttırmak ve raf ömrünü uzatmak için yüksek miktarda sodyum içerir. Aşırı sodyum tüketimi yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Trans Yağlar ve Koruyucular: Eriştelerin paketlenmiş versiyonları, daha uzun süre dayanmalarını sağlamak için çeşitli koruyucular içerir. Bu maddeler vücutta iltihaba neden olabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Ayrıca trans yağların varlığı kalp-damar sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Düşük Besin Değeri: Erişte çoğunlukla boş kalori kaynağıdır. Lif, protein, vitamin ve mineraller açısından zengin olmayan bu besin enerji sağlar ancak vücut için gerekli besinleri sağlamaz. Bu durum uzun vadede yetersiz beslenmeye ve sağlık sorunlarına yol açabilir.
3. Salam ve sosis
Salam ve sosisler, yani et artıklarından karkı maddeleri ile işlenip hazır hale getirilen bu ürünleri yemek, kanser riskinizi artırıyor. Bu ürünlerin birçoğu, taze ette bulunmayan yüksek miktarda, nişasta tuz ve kimyasallar içeriyor. Ayrıca bu gıdalardan uzun süre çok miktarda tüketmek kronik hastalık riskinizi artırır. Bunun yerine taze, bütün gıdalar yemeye ve işlenmiş et alımınızı sınırlamaya odaklanın.
4. Et ve tavuk bulyonlar
Et ve Tavuk bulyonunun verdiği zarara bağlı olarak kişilerde farklı sağlık sorunları yaşanma riski bulunmaktadır. Et ve tavuk suyu birçok yemeğe lezzet katıyor.
Ancak yemeğe et veya tavuk tadı vermek için bulyon kullanmak bazı olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bu bulyonlar bilinen ve bilinmeyen birçok katkı maddesini içermektedir. Yemeklerde kullanılan bulyonlar mono sodyum glutamat içerir. Bu madde çok zararlıdır. MSG olarak da bilinen bu madde Çin tuzu olarak da bilinmektedir. MSG, Avrupa Birliği tarafından zararlı bir katkı maddesi olarak kabul edilmektedir. MSG tüketimine bağlı olarak Alzheimer hastalığının artması muhtemeldir. Bunun dışında bu maddenin Parkinson hastalığına da neden olduğu biliniyor. Ayrıca öğrenme sorunlarına da neden olabilir. İnsanların öğrenme becerilerine zarar verdiği bilinen MSG aynı zamanda kilo alımına ve şeker hastalığına da neden oluyor. Hatta vücutta iltihaplanma sorunlarına bile neden olabilir.
5. Gazlı içeçekler
Kola, fanta, gazoz ve benzeri Gazlı içeceklerin yol açtığı sağlık sorunları arasında obezite, diyabet, diş çürüğü, osteoporoz, koroner kalp hastalığı ve nöropsikiyatrik bozukluklar yer alıyor. Özellikle çocuklar ve gençler olmak üzere düzenli olarak gazlı içecek tüketen kişilerin neredeyse hiçbiri yeterince taze sebze ve meyve yemiyor. Bu nedenle vitamin ve mineral eksiklikleri sık görülür.
Gazlı içecek bağımlısı olan bir çocuğun yetişkin çağına geldiğinde obez bir vucut ile başbaşa kalma olasılığı %90 oranla kanıtlanmıştır.
Yukarıda belirttiğimiz 5 gıda maddesi,insan sağlığı açısından zararlı oldukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır.